Czerwone warzywa z korzyściami zdrowotnymi.

0
162

Kapusta nie jest jedynym zdrowym warzywem. Według Mayo Clinic czerwone warzywa, takie jak pomidory i słodka papryka, mogą pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy, osteoporozy i obniżenia wysokiego poziomu cholesterolu.

Składniki odżywcze, które nadają temu rubinowemu kolorowi, przynoszą potężne korzyści zdrowotne. Głębsze kolory, takie jak ciemny odcień buraka, oznaczają, że warzywo jest bogate w składniki odżywcze, w tym przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Te składniki odżywcze mogą pomóc zapobiegać nowotworom, zwalczać choroby przewlekłe i wzmacniać układ odpornościowy.

Czerwone warzywa czerpią cień z likopenu i antocyjanów. Likopen jest przeciwutleniaczem, który zmniejsza ryzyko chorób serca, chroni oczy, zwalcza infekcje i chroni przed uszkodzeniem dymu tytoniowego.

Naukowcy badają również potencjalną ochronę przed rakiem prostaty i innymi nowotworami. Antocyjany chronią wątrobę, poprawiają wzrok, a także obniżają ciśnienie krwi.

Według Narodowego Instytutu Raka 95 procent dorosłej populacji nie otrzymuje wystarczającej ilości czerwonych i pomarańczowych warzyw.

  • 1. Burak
Według USDA buraki są jednym z najbogatszych warzyw antyoksydacyjnych. Jest także doskonałym źródłem potasu, błonnika, kwasu foliowego, witaminy C. Według ostatnich badań ziemisty owoc warzyw może obniżyć ciśnienie krwi, poprawić przepływ krwi i zwiększyć wytrzymałość sportową.

Aby uzyskać najlepsze wyniki, spróbuj smażenia buraków z zielenią w oliwie z oliwek, ze względu na ich wysoką koncentrację witamin A, C i K. Ponadto możesz pić sok, ale naukowcy zalecają ostrożność podczas spożywania. Stosowanie soku z buraków dziennie nie powinno przekraczać stawki dziennej (200 ml).

  • 2. Czerwona kapusta

Ta kapusta wydaje się bardziej purpurowa niż czerwona i ma wiele korzyści ze swoimi krzyżowymi braćmi i siostrami. Jego głęboki kolor pochodzi od antocyjanów, silnych antyoksydantów, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób mózgu, raka i chorób układu krążenia, według ostatnich badań.

Czerwona kapusta jest pełna witamin i minerałów. Jedna filiżanka ma 85 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 42 procent na witaminę K i 20 procent na witaminę A. Jest również doskonałym źródłem błonnika, witaminy B6, potasu i manganu.

Jedz surowe jarmuż, aby uzyskać składniki odżywcze. Możesz go również ugotować, ale pamiętaj, aby go sparować niewielką ilością wody. Aby dodatkowo wzmocnić dobre bakterie, można także fermentować kapustę.

  • 3. Pomidory

Od sosu makaronowego po pikantne sałatki ze świeżego caprese, pomidory zapewniają ukryte korzyści. Pomidory są doskonałym źródłem likopenu, witaminy C i potasu. Według National Institutes of Health, około 85 procent naszego likopenu dietetycznego pochodzi ze świeżych pomidorów i produktów pomidorowych.

Podczas gdy wszystkie odmiany zapewniają korzyści odżywcze, pomidory gotowane z niewielką ilością oleju ułatwiają organizmowi wchłanianie likopenu.

  • 4. Czerwona papryka

Te słodkie warzywa mają dzienną dawkę witaminy A, potrójną dzienną dawkę witaminy C i zawierają tylko 30 kalorii. Są doskonałym wyborem dla zdrowej funkcji odpornościowej i promiennej skóry. Ich wysokie stężenie witaminy C pomaga chronić przed infekcją..

Więcej artykułów

Ogrodowa 7 depilacja bikini warszawa Esteti-Med - kawitacyjne - - -